Blog Margreet: Diversiteit

Nederland, Amsterdam, 19-11-2016 Kinderen uit Syrie en Irak die een hoofdrol hebben in een documentaire over hun scholing in Brabant poseren met hun Juf in een rondvaartboot die hen door Amsterdam gaat varen. FOTO : Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nederland, Amsterdam, 19-11-2016
Kinderen uit Syrie en Irak die een hoofdrol hebben in een documentaire over hun scholing in Brabant poseren met hun Juf in een rondvaartboot die hen door Amsterdam gaat varen.
FOTO : Guus Dubbelman / de Volkskrant

Op zaterdagmiddag naar de film, dat was lang geleden. Met iemand die de Nederlandse taal niet goed beheerst, het werd ‘de kinderen van juffrouw Kiet’. Een prachtige film over een strenge juf die op een school in Brabant de kinderen uit oorlogsgebieden op een hele liefdevolle manier meeneemt in de Nederlandse taal.

De manier waarop de film gemaakt is is ook indrukwekkend. De camera observeert de kinderen op oog- en kniehoogte en kom ik als toeschouwer in de klas. Ik ben tussen de kinderen en voel ze als het ware ademhalen en hoor ze zachtjes elkaar aanmoedigen of terechtwijzen in het Arabisch. Ze kunnen immers nog niet goed Nederlands met elkaar spreken. De juf begrijpen ze wel! Zij is hartstikke duidelijk, ze gebruikt haar lichaamstaal, die is universeel. En dan is daar na veel oefenen het diploma voor de de tafel van 4. De juf neemt de kinderen letterlijk aan de hand om ze te verbinden met de ‘witte’ kinderen op het schoolplein. Ze tasten elkaar af, trekken zich terug naar de eigen veilige groep en dan komen ze toch tot spel. Omgaan met diversiteit. De kinderen blijven zichzelf én verschillend, gelukkig maar.

Waarschijnlijk zijn de kinderen van juffrouw Kiet afgesneden van hun familie in de oorlogsgebieden. Wat afschuwelijk. Ik realiseer me dat des te meer doordat ik dit jaar juist met heel veel familieleden ben herenigd. In de zomer kwam een nichtje uit Australië voor het eerst, haar Nederlandse en Engelse familie bezoeken. Tijdens onze familiereünie met 4 generaties realiseerden we ons dat onze familieleden in 15 landen en vier continenten woont. We geloven in Allah, Jezus Christus en Boeddha of hebben het geloof achter ons gelaten. Bij ons zijn homoseksuelen en heteroseksuelen, we hebben een beperking, zijn hoogbegaafd. Mijn zwart afrikaanse islamitische achternichtje zat op mijn schoot terwijl er om mij heen Frans, Engels, Duits en Nederlands werd gesproken. Hoe divers wil je het hebben. Het was fantastisch om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Onze voorouders verbinden ons en onze familiaire trekjes in uiterlijk, karakter en gedrag. Maar we zijn vooral heel divers.  

Diversiteit in de Utrechtse wijken Zuid en Oost wordt voor onze sociaal makelaars van Vooruit een belangrijk thema in 2017. Binnenkort gaan jullie meer horen van onze kersverse projectleider Robin. Culturele beïnvloeding begint in het kl20160808_151858ein. In de huiskamers van de buurtcentra, in de speeltuinen en tijdens het oudejaarsfeest in Hoograven. Diversiteit is een gewoon fenomeen. Onze sociaal makelaars verbinden, soms net zoals juffrouw Kiet, door mensen letterlijk bij de hand te nemen. We zijn verschillend en als we elkaar ontmoeten dan beïnvloeden we elkaar. Niet met de bedoeling om een eenheidsworst te worden, maar juist om de verschillende kleuren en smaken toe te juichen.

Ik wens iedereen een mooie tijd in de laatste dagen van 2016, met of zonder feest.

 

 

*  kunstenaar: Isabella el Hasan, ‘unity in diversity (All Right Reserved)

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather