KOEK (Klimmen op Eigen Kracht)

DSC_0315

Talentcoaches Koek boven vlnr: Esther, Una onder vlnr: Richard, Jos

‘Een mooie kans om je talenten te gebruiken en je droom uit te voeren!’

Anderhalf jaar geleden begon de samenwerking tussen Gemeente Utrecht, sociaal makelorganisatie Vooruit en woningcorporatie Bo-Ex. Alle bewoners in de Rietveldbuurt moesten naast de renovatie van hun woningen ook de kans krijgen om werk te kunnen maken van hun wensen, ideeën en dromen.

Ondanks de vertraging in de start van de renovatie is in september 2013 Klimmen Op Eigen Kracht (KOEK) van start gegaan in de Rietveldbuurt. De Rietveldbuurt ligt in Hoograven Zuid en beslaat de straten IJsselsteinlaan, Montfoortlaan, Kastelenplantsoen, Duurstedelaan, Nijeveldsingel, Rijnesteinhof en Tjepmahof. De buurt dankt haar naam aan de beroemde ontwerper van de woningen Gerrit Rietveld.

KOEK geeft de bewoners een kans om hun talenten in te zetten voor hun wens, idee of droom. In gesprek met een talentcoach wordt de droom duidelijk, daarna gaat de bewoner aan de hand van een plan en met hulp van buurtbewoners of familie aan de slag. Een stille droom, een oude wens, een idee klein of groot kan hierbij centraal staan. De droom kan te maken hebben met het gezin, buren, wonen, gezondheid, maar ook met hobby’s, scholing of werk. Bewoners kunnen ook deelnemen aan KOEK door een andere bewoner te ondersteunen bij hun droom.

Hoograven -KOEK project

Met KOEK de wijk in!

Vanaf de start gaan de talentcoaches de wijk in om mensen te vragen naar hun dromen. Dit roept veel wisselende reacties op zoals “miljonair worden”, “ik droom niet meer”, “onder de mensen zijn”, “iets voor de buurt organiseren” of “mijn eigen bedrijf”. Ondanks de persoonlijke en soms ook confronterende vraag zijn er genoeg bewoners die zich aangesproken voelen. Sommige bewoners gaan vol goede moed enthousiast van start, andere voorzichtig en aftastend. Na anderhalf jaar hebben bewoners onder andere een uitje naar Scheveningen georganiseerd, een voortuin opgeknapt, werk gevonden, een schoonmaakactie opgezet, een afvalgroep voor vrouwen georganiseerd, fietsles georganiseerd, geld gespaard voor een belangrijke reis, leven op orde gebracht, sociale contacten opgedaan, schaakles gegeven, studie opgepakt en vrijwilligerswerk in de kinderopvang gestart. In totaal zijn er meer dan honderd mensen betrokken bij KOEK.

Het persoonlijke KOEK proces van de bewoner maakt onderdeel uit van een netwerk. Door gezamenlijke lunches met alle deelnemers van KOEK leren de bewoners elkaar kennen en ontstaan er verbindingen. Deelnemers van KOEK inspireren elkaar en andere buurtbewoners.

De talentcoaches van KOEK zijn Esther van Oss (Vooruit), Una van Maarseveen (zelfstandige), Jos Bierens (Vooruit) en Richard Bouma (Vooruit).

Ben jij een bewoner en heb je interesse?
Ken jij een bewoner met een wens, idee of droom?

Voor vragen of informatie neem contact op met een van de talentcoaches!

Esther van Oss 06 53697329 esthervanoss@vooruitutrecht.nl
Una van Maarseveen 06 38170157 unavanmaarseveen@gmail.com
Jos Bierens 06 20614548 josbierens@vooruitutrecht.nl
Richard Bouma 06 42445926 richardbouma@vooruitutrecht.nl

 

Koek (Klimmen Op Eigen Kracht)

geplaatst op 11 oktober 2014
Er is een filmpje gemaakt over Koek met verhalen van verschillende KOEK-ers en ook onze sociaal makelaar Esther van Oss komt aan het woord. Zeker de moeite waard om te kijken!

Schermafbeelding 2015-03-11 om 14.38.11

 

KOEK Projecten in de Rietveldbuurt 
geplaatst op 25 juli 2014

Schoonmaak actie IJsselsteinlaan
Een wijkbewoner heeft op dinsdag 13 mei samen met de speel mee- garage IJsselsteinlaan van Vooruit een schoonmaak actie gehouden. Deze actie is zij vanuit het Koekproject gestart. Ze vond deze actie belangrijk omdat de wijk steeds meer bevuild raakt en de kinderen op de pleintjes spelen.

Ze heeft zelf de voorbereidingen voor dit project op zich genomen, met ondersteuning van onze sociaal makelaar Jos Bierens. Er is van te voren geflyerd in de wijk. Kinderen hielpen enthousiast mee zodat elk huis een flyer zou krijgen en de buurt rondom IJsselsteinlaan er van op de hoogte was. Om 14.30 uur werd de schoonmaakactie gestart, en gelukkig was het mooi weer! Veel kinderen waren aanwezig en een aantal moeders uit de wijk. De taken werden verdeeld en kinderen en buurtbewoners gingen druk aan de slag. Het eind resultaat was erg goed om te zien. Het zag er een stuk schoner uit. Als afsluiting hebben de kinderen nog wat lekkers gegeten en gedronken. Deze actie wil men ook voortzetten en om de week op dinsdag  een schoonmaak/opruimdag  met elkaar te houden. Samen kunnen en houden we de wijk schoon!

schoonmaakkarHapje en drankje
Door de schoonmaakactie kwam het idee om met elkaar een hapje en drankje te nuttigen. Op 17 juni heeft dit plaats gevonden. De moeders in de wijk maakten allen wat lekkers en namen dit mee. Er werden tafels en banken neergezet waar de kinderen aan plaats konden nemen en werd de Meedoen op Straat bakfiets gebruikt als tafel voor het eten en drinken. Het was een gezellige middag en een erg leuk en gezellig initiatief en voor herhaling vatbaar.

Rommelmarkt op Rijnesteinhof.
Een ander Koekproject is waar een moeder op het idee kwam om een rommelmarkt met de kinderen uit de wijk te houden. Hierbij mochten de kinderen zelf hun eigen speelgoed en andere spullen verkopen. Er is van te voren geflyerd in de wijk rondom Rijnesteinhof. Dit was een gezellig samenkomen. Kinderen hadden allen een kleedje mee en stalden daar hun eigen speelgoed en andere spulletjes op. Verkopen kunnen de kinderen al goed en met het geld dat ze verdienden, konden ze ook nog bij de andere kinderen op het kleedje kijken of daar nog iets leuks te koop was.. Een moeder uit de wijk kwam ook nog even langs met limonade voor de kinderen. Heel fijn zo samen en gezelligheid.

Zie ook: https://www.facebook.com/koekrietveldbuurt

KOEK van start in de rietveldbuurt
geplaatst op 11 oktober 2013

Het project KOEK (Klimmen Op Eigen Kracht) is een kans voor bewoners van de Rietveldbuurt om hun talenten in te zetten en hun droom waar te maken. Bewoners worden gestimuleerd om op eigen kracht hun dromen te verwezenlijken en sociaal te klimmen. Het kan gaan om een langgekoesterde wens of een alledaagse droom. Bewoners worden ondersteund door een talentcoach en een persoonlijke coach uit hun eigen netwerk. Deze persoonlijke coach kiezen zij zelf.

Talentcoaches
Onze sociaal makelaar Esther van Oss en zelfstandig ondernemer Una Maarseveen coachen sinds september 2013 bewoners uit de Rietveldbuurt die het moeilijk vinden om op eigen kracht hun droom uit te voeren, zodat hun droom uit kan komen en ook de buurt daarvan kan genieten. Binnenkort delen zij hun eerste ervaringen via deze website.

Talentcoaches Esther en Una

Talentcoaches Esther en Una

Contactgegevens
Esther van Oss                            06 – 53697329          esthervanoss@vooruitutrecht.nl
Una van Maarseveen                   06 – 81047929          unavanmaarseveen@gmail.com

Buurtcentrum Hart van Hoograven, ‘t Goylaan 77

KOEK in de Rietveldbuurt is een samenwerking tussen Gemeente Utrecht, woningcorporatie Bo-Ex en Vooruit.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather