Sociaal makelaar: het mooiste vak van de wereld

Augustus 2013 was voor mij het begin van ander leven. Van opbouwwerker werd ik opeens sociaal makelaar. Het was tevens de start van de nieuwe makelorganisatie: Stichting Vooruit. Ik was weer verzekerd van het behoud van mijn baan in de laatste jaren van mijn werkzame leven. Inmiddels zat ik al 30 jaar in het vak van sociaal cultureel werker bij het gecoördineerd bejaardenwerk in Ondiep, de binnenstad, Overvecht en uiteindelijk in de wijk Oost.

Eerlijk gezegd was het in die laatste jaren een herhaling van hetzelfde recept: organiseren van activiteiten in het buurthuis, activiteiten bedenken voor de wijk, vanuit een controlerende organisatie.

Toen ik voor het eerst aan de slag ging bij een nieuwe makelorganisatie werd al snel duidelijk dat er een beroep op me gedaan werd om vooral een verbindende factor in de wijk te zijn en sámen te gaan werken met groepen mensen en organisaties in de wijk. Van mijn teammanager kreeg ik de vrije hand om deze beweging in de wijk Oost neer te zetten. Er werd letterlijk tegen mij gezegd: doe wat jij denkt dat goed is.

Dit was voor mij een keerpunt in mijn leven. Er sprak veel vertrouwen uit en ik mocht op mijn eigen manier gaan bouwen. Vanaf dat moment ben ik in Oost aan de slag gegaan.

Er was een groep senioren 55+ in de wijk. Voor mij was het belangrijk om dit tot een netwerk uit te bouwen voor alle leeftijden en voor alle groepen uit de buurt. Welke organisaties zijn er al in de wijk werkzaam, wat doen ze, voor welke doelgroep en welke kansen zijn er om in de wijk samen te kunnen werken?

Het was een zeer inspirerende ontdekkingstocht. Ik ontdekte dat organisaties een algemene visie hadden en wel: er zijn voor de bewoners uit de wijk. Dit vanuit verschillende hoeken bekeken en belicht. Vooral het persoonlijke contact vind ik erg belangrijk. De passie die mensen uitstralen en de liefde voor het vak geeft mij iedere keer weer een kick om mijn werk met plezier te doen.

Het klinkt misschien erg sentimenteel, maar ook ik probeer een steentje bij te dragen om het leven voor mensen te veraangenamen of verbeteren. Zo werd ik erg geïnspireerd door Margaret en Sjaan van Dagcentrum Utrecht Oost. Samen met veel vrijwilligers ondersteunen zij partners van dementerende ouderen. Zij vangen de klant op en verminderen de last van de mantelzorger. Voor iedere klant is er een vrijwilliger beschikbaar. Mocht je inspiratie nodig hebben, dan kun je die daar halen.

Of je nu Marjon van de Wilg spreekt, Joop van de ANBO, Marian van de Wilhelminakerk of een van de vele anderen; ieder heeft op zijn of haar eigen wijze een verhaal.

Ik heb ook mijn eigen verhaal. Ook ik ben dagelijks bezig een bijdrage te leveren om iets te kunnen betekenen voor een ander. Als je dit naar elkaar toe uitspreekt ontstaat er vanzelf een klik. Dit is voor mij de motor om mijn werk met plezier te doen.

Binnen Stichting Vooruit hebben wij een motto:
WIJ VERTROUWEN DAT WE SAMEN BOUWEN.IMG_6048

Dit zie ik ook terug bij de partners in de wijk. Daarom is dit het mooiste vak. – Johan Pols.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather

2 reacties op “Sociaal makelaar: het mooiste vak van de wereld

  1. Hallo Johan, ik heb zojuist je positieve blog gelezen. Ook herkenbaar voor mij, vrijwilliger bij stichting Zuidbus. Wat is het fijn om er echt voor mensen te zijn, en je groeit er zelf ook van is mijn ervaring. Laten we er met z’n allen iets moois van maken!

  2. Ha Johan,
    Leuk om te lezen hoe jij geniet van je werk. Ik hoop dat we samen nog veel voor de mensen in Oost kunnen betekenen!
    Marian (predikant) van de Wilhelminakerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 4 =