Speelruimte maken we samen

SaskiaKoster-201602059154-RGBMet meer dan 100 aanwezigen was de slotbijeenkomst van het onderzoek ‘Speelruimte maken we samen’ een groot succes. De opbrengst van het onderzoek, een voorstel voor nieuw Utrechts speeltuinbeleid, werd gepresenteerd aan o.a. wethouder Victor Everhardt, participanten die deel namen aan het onderzoek en geïnteresseerden.

Het onderzoek was een participatief actieonderzoek wat inhoud dat iedereen betrokken in en rondom de 20 speeltuinen meedeed. Kinderen, ouders, omwonenden, vrijwilligers, medewerkers van betrokken organisaties en gemeenteambtenaren. Het onderzoek werd gedaan door Marieke Ploeg, Wouter Kesseler, Suzan Verdonschot en de 20 speeltuinen. Ook de 4 speeltuinen waar Vooruit actief is deden mee, speeltuin de Kameleon, de Bloesem, Abstede en Fort Luna. Iedereen presenteerde zijn plannen op geheel eigen wijze. De beheerplannen kun je hier lezen: http://www.speeltuinen.org/opbrengst

De wethouder was erg positief en heeft beloofd de plannen bij de gemeenteraad in te dienen. Dit is ondertussen gebeurd en de reacties waren weer positief. Als er een daadwerkelijk besluit wordt genomen zullen we u hierover op de hoogte brengen.

Om u een goede impressie van de dag te geven hebben de onderzoeksleiders van de 4 speeltuinen een stukje geschreven over hun ervaringen. Deze vindt u hieronder. Onze collega sociaal makelaars van Wijk&Co maakte een vlog, deze vindt u hier.

Fort Luna:
Onderzoeksleider: Marjolijn Rijkse, Sociaal makelaar bij Vooruit
‘Bepakt en bezakt naar de Boothstraat gefietst waar ik mijn tafeltje van Fort Luna gereed maakte. Het werd lekker druk, helaas kon niemand van het onderzoeksgroepje mee dus heb mijn aandacht goed moeten verdelen. De sfeer was heerlijk informeel, op z’n speeltuins, zou ik haast zeggen! De komende tijd gaan we als onderzoeksgroep ons verdiepen in een aantal dingen; o.a. het recycle-atelier, de aanpak van het achterstallig onderhoud, het vormgeven van de Doe-dagen en de Activiteitenkalender.’

Schermafbeelding 2016-02-26 om 15.38.37

Kameleon:
Onderzoeksleider: Bert van ’t Oever, Stichting de Kameleon
‘Ik vond het een goede slotbijeenkomst, maar ben nu wel benieuwd naar het vervolg. Ik heb een heleboel mensen gesproken die verbonden zijn met speeltuinen. Iedereen is het eens dat er meer ruimte moet komen voor de individuele speeltuinen. Op het laatst kwam een mevrouw van de gemeente bij mijn tafel zitten. Ze sprak in gemeentetaal waardoor ik niet veel vertrouwen kreeg. Maar op het laatst zei ze dat ze een inzicht had gekregen ‘van de andere kant’ wat ze interessant vond. Dus wie weet..
Onze eerste stap om meer ruimte te krijgen zal zijn door de openingstijden aan te passen, zodat ook ’s ochtends de speeltuin open kan zijn zonder toezicht. Verder een hoop dat de gemeente UVO gaat benaderen om ervoor te zorgen dat het gewone groen onderhoud mogelijk in eigen beheer gedaan gaat worden.

Schermafbeelding 2016-02-26 om 15.32.26

Abstede
Onderzoeksleider: Alexander van der Kommer, Sociaal Makelaar Vooruit en initiatiefnemer Sportspeeltuin Abstede
Verslag Slotbijeenkomst ¨Speelruimte maken we samen¨ Schermafbeelding 2016-02-26 om 15.30.20

de Bloesem
Onderzoeksleider: Lies Vigh, sociaal makelaar Vooruit

Schermafbeelding 2016-02-26 om 15.48.19

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather